ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ТРЯВНА

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ТРЯВНА

Трявна може да е малка по размери, но въпреки това има какво да предложи на посетителите си. Радвам се, че мога да ви представя 23-те най-интересни неща за правене в Трявна (и наоколо).

1.Попийте атмосферата на Стария Град

Трявна е толкова компактна, че почти всичко изброено в списъка със забележителности е разположено в центъра на Стария Град. Може и да звучи тривиално, но преди всичко останало, просто се огледайте наоколо и се опитайте да се потопите в обстановката около вас. Особено в град като Трявна, където зад всеки завой се крият исполински стари дървени къщи и калдъръмени улички, където от всеки ъгъл лъха история и традиции, запазени през годините. Ще е срамота, ако не се оставите на атмосферата да ви погълне и да забравите за забързаното иначе ежедневие.

2. Площад “Капитан Дядо Никола”

Капитан Дядо Никола в центъра на Трявна се слави като единствения запазен възрожденски площад в България.

Площадът представлява прекрасен ансамбъл от извисяващата се часовникова кула, прочутото Славейково школо, художествената галерия, храмът “Св. Архангел Михаил” и небезизвестният “Кивгирен мост”

3. Часовниковата кула

Построена през далечната 1814, часовниковата кула се е превърванала в символа на Трявна. Кулата е била построена от местното население, а легендата гласи, че за да се разреши строежът ѝ, тревненските жени били принудени да се откажат от своите традиционни накити за глава, наречени сокай.

Височината на часовниковата кула възлиза на 21.15 метра и се състои от три части: най-долната масивна основа, изградена от камъни, последвана от осмоъгълна част, която съхранява часовника и механизма, и най-отгоре завършва с малка стряха, където се намира и камбаната.

Интересен факт е, че точно в 22:00 часа всяка вечер от кулата звучи баладата “Неразделни” на Пенчо Славейков, която се счита за химн на града.

4. Гърбавият мост

Гъвбавият мост и часовниковата кула в ТрявнаPin this image on Pinterest
Гърбавият мост и часовниковата кула в Трявна

Точно до Часовниковата кула се намира Гърбавият мост, познат още като Кивгирения мост или Стария мост. Построен е през 1844 г. – 1845 г. в римски стил, с типичните за него сводове.

Мостът, заедно с Часовниковата кула, допринасят за смайващата атмосфера на Трявна, а и освен това е едно място, на което можете да заснемете прекрасни кадри.

5. Улицата на занаятите

забележителности в Трявна - улицата на занаятитеPin this image on Pinterest
Улицата на занаятите

След като сте се нагледали на красотата на предишните два обекта, можете да се насочите към известната улица на занаятите. Улица „Пенчо Р. Славейков“ е прочута с малките си китни магазинчета, където местните занаятчии продават своите творения.

Трявна е известна още със знаменитото си училище за иконопис и дърворезба.

6. Старото школо

забележителности в Трявна - старото школоPin this image on Pinterest
Старото школо в Трявна

Старото (Славейковото) школо е било едно от първите светски училища в България. Построено през 1836 г. и 1839 г. и първоначално открито като взаимно училище през 1839 г., а по-късно местните канят Петко Славейков като учител в Трявна, който открива и класно училище тук.

Училището е познато и като Славейковото школо, защото Петко Славейков въвежда изключително значими и много на брой промени в устройството му. През 1850 г., например, се провеждат първите годишни изпити.

Славейковото школо има много голяма историческа стойност днес, а за времето си е било меко казано впечатляващо.

Днес в сградата на Старото школо може да видите възстановка на стая от взаимно училище, с което посетителите се пренасят в началото на 19-ти век.

Друга атракция е възможността за участие в урок по дърворезба. Обученията се провеждат между май и септември и е нужна тридневна предварителна заявка.

7. Църквата „Св. Архангел Михаил“

Църквата Св. Архангел Михаил ТрявнаPin this image on Pinterest
Църквата Св. Архангел Михаил

Църквата „Св. Архангел Михаил“ е най-старата църква в Трявна и е изградена в знак на победата на българските царе Петър и Асен над войските на император Исак II Ангел през 1190 г.

Неизвестно е кога точно храмът е бил построен, но се знае, че през 1789 г. е бил опожарен от кърджалиите, след което през 1819 г. църквата е възобновена от местните. Вътрешният облик и интериор на храма са представително за тревненското училището за иконопис и дърворезба.

8. Музеят на азиатското и африканското изкуство

Ако сте фен на чужди култури, в това число азиатската или африканската, това ще ви допадне. Музеят представя изложби на предмети и скулптури от бита, типични за държави като Непал, Индия, Тибет, Китай и други.

9. Райковата къща

Райкова къща е построена през 1846 г. и е представителна за възрожденската тревненска архитектура, както и за работата на архитектурното училище. Къщата е родното място на първия професор по химия – Пенчо Н. Райков, на когото е и по-късно кръстена.

И днес на една от колоните може да бъде прочетен надписът „1846 зафащами февруария на 12 дне”.

Къщата предлага и допълнителни атракции на своите посетители, като например:

  • Тъкане на малко станче (2 лв. на час/ 5 лв. за цяла чергичка)
  • Апликация на традиционна женска носия или градско дамско облекло (2 лв. на час)
  • Оцветяване на традиционна женска носия или градско дамско облекло (1 лв. на час)
  • Ретро фото ателие

10. Къща музей „Ангел Кънчев“

Къща музей „Ангел Кънчев“ е поредната къща построена по време на Възраждането, в началото на 19-ти век. За да допълним краткия урок по история се налага да споменем, че Ангел Кънчев, който е роден в Трявна, е бил революционер по време на Османската империя. Изложбите в къщата музей изобразяват бита на хората по време на Освобождението, и как те са се подготвяли за него.

Друга атракция в музея е подреждането на пъзел с лика на революционера Ангел Кънчев – перфектно допълнение и занимавка за малките посетители.

11. Църквата „Св. Георги“

Друг важен символ за града е църквата „Св. Георги“, вдигната между 1848 г. и 1852 г. Интересен факт е, че иконостасът и иконите вътре са направени от художници, възпитаници на Училището по приложни изкуства в Трявна.

12. Славейковата къща

Славейкова къща е била дом на един от най-великите български поети – Петко Славейков, и жена му Ирина. Там те са прекарали 20 години, отглеждайки седемте си деца.

Петко работи като учител в Трявна, а тук се ражда и синът му Пенчо Славейков. Къщата е построена в типичната върожденска архитектура и представлява изложение на предмети и вещи от бита на семейство Славейкови.

И до днес тук могат да се видят част от мебелите на семейството, като например масичката, на която децата са се учели и пишели, съдовете, в които са готвели, и софрата, на която са се хранели.

13. Даскаловата къща

Даскаловата къща в ТрявнаPin this image on Pinterest
Даскаловата къща

Даскаловата къща, или позната като Музея на дърворезбата, е едно от най-значимите неща за посещение в Трявна. На първия етаж на къщата са изложени няколко експозиции, а на горния етаж са разположени стаите с небезизвестните тавани-слънца.

Къщата е придружена от вълнуваща история. Назад в миналото, през 19-ти век, когато строителят на къщата и чиракът му правели финалните щрихи, се обзаложили кой от двамата ще направи по-красива дърворезба на тавана на къщата. Този облог сам по себе си се превърнал в първото състезание от този тип в България. За да разберете кой е спечелил обаче, ще трябва да посетите къщата и да видите сами. ????

Даскалова къща днес е обявена за музей и е поредната забележителност в Трявна, която е част от нашето национално културно наследство.

14. Калинчевата къща

В Калинчева къща можете да откриете колекция от картини на различни български художници от периода от края на 20-ти век до наши дни, дарени на музея от Тотю Гъбенски, а по-късно и от Донка и Георги Гъбенски.

През 2007 г. се е провело състезание по дърворезба, вдъхновено от това в Даскалова къща. В резултат на което стаите на горния етаж са били трансформирани, благодарение на майсторите и техните шедьоври. Всъщност, цялата къща е пълна с примери за традиционни и съвременна местни техники за дърворезба.

Освен че къщата е и музей, Калинчева къща може да ви предложи и приятен ресторант. Там можете да се насладите на смесица от местна и традиционна българска кухня, както и може би най-голямата винена селекция в града.

15. Попангеловата къща

Построена през средата на 18-ти век, Попангелова къща е смятана за най-старата къща и културен паметник на територията на Трявна. Тя е служила за убежище на Васил Левски, чиито тайни скривалища могат да бъдат видени от посетителите на къщата.

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИДЕИ ЗА МЕСТА, КОИТО ДА ПОСЕТИТЕ В ИЛИ ОКОЛО ТРЯВНА

 

16. Хапнете в традиционните български ресторантчета

Традиционно по български не пропускайте възможността да седнете в някоя таверна или кръчмичка, за да се насладите на нашата местната кухня.

В днешно време често търсим по-здравословни алтернативи на традиционните ястия или се ровим в интернет за разнообразни рецепти от чужди кухни.

За да бъде пътуването ви до Трявна в пълния си блясък, трябва да поглезите и стомаха си. За тази цел можете да посетите таверна „Старата къща“, ресторант „Балабанова къща“ или някое друго място, където да си припомните вкуса на българската кухня, аромата на местното вино, и да завършите вечерта с едно традиционно хоро.

17. Опитайте бира с чубрица

Дегустация на бира в ТрявнаPin this image on Pinterest
Дегустация на бира в Бирария Трявна

Ако сте почитатели на бирата, задължително трябва да посетите местната бирария. Luc’s (или Бирария Трявна) е белгийска бирария, която произвежда жива бира за директна консумация.

Интересни факти, които научихме от нашата обиколка в бирарията са, е че производството не се продава никъде другаде, защото бутилирането би отнело от специфичния вкус, а и живата бира не е подходяща за транспортиране и не е препоръчително да се държи дълго време в бутилки.

Beer tasting TryavnaPin this image on Pinterest

В бирарията се предлагат четири вида бира, чиито рецепти са създадени специално за тази бирария и за вкусовите рецептори и предпочитания на местните.

Едно нещо обаче ме впечатли най-много.

„Тъмната“ /„кафявата“ бира е направена с вкус на чубрица – нещо, което никога преди не бях опитвала преди. Няма да ви лъжа, бирата беше феноменална.

Като човек, който не пие бира по принцип, наистина се насладих на посещението ни в Luc’s. Моят фаворит, все пак, беше плодовата бира с привкус на праскови. Но любителите на бира в нашата група предпочетоха светла бира, или сорта “Амбър”.